Αρθρογραφία & Λύσεις

Άρθρα, προτάσεις και λύσεις σε καθημερινά προβλήματα.

Η Νοοτροπία σας επηρεάζει την Επιτυχία σας

mindset

 

Έχετε παρατηρήσει ποτέ πώς μερικές φορές οι άνθρωποι λένε ότι θέλουν κάτι στη ζωή, έχουν έναν στόχο ή θέλουν να κάνουν μια αλλαγή, αλλά ποτέ δεν φαίνεται να είναι σε θέση να το κάνουν; Όσο και εάν προσπαθούν, φαίνεται πως πάντα κάτι τους κρατά πίσω. Ίσως να νομίζετε ότι είναι οι περιστάσεις τους ή ίσως κάποιο ψυχικό μπλοκάρισμα. Ή κοιτάζοντας τη δική σας ζωή, έχετε παρατηρήσει ποτέ πώς μπορείτε να διαμορφώσετε ένα μεγάλο στόχο για τον εαυτό σας, αλλά δεν φαίνεται να φτάνετε εκεί πολύ γρήγορα;

Αυτό συμβαίνει επειδή το να λέμε απλά ότι θέλουμε κάτι στη ζωή, δεν είναι αρκετό. Ακόμα κι αν περάσουμε στο επόμενο επίπεδο και λάβουμε υποστήριξη για να επιτύχουμε αυτό που θέλουμε. Μερικές φορές τίποτα δεν φαίνεται να λειτουργεί για εμάς. Αυτό που παίζει ρόλο- πέραν του να επαναλαμβάνουμε ό,τι θέλουμε και να λαμβάνουμε κάποια βήματα δράσης- είναι ένα πιο βαθύ στοιχείο: Είναι ο προγραμματισμός μας.

Ο «προγραμματισμός» μας μπορεί να αναφέρεται στην ευρεία καθομιλουμένη και ως νοοτροπία μας απέναντι στην ζωή. Ποιες είναι οι σκέψεις, οι συμπεριφορές και οι τρόποι με τους οποίους αλληλοεπιδράμε με αυτόν τον κόσμο, που μας κάνουν να σκεφτόμαστε και να ενεργούμε όπως το κάνουμε;

Κάθε άτομο είναι μοναδικό. Δύο άτομα μπορούν να έχουν τους ίδιους στόχους και τις ίδιες συνθήκες, αλλά ένα άτομο να επιτυγχάνει το στόχο του ενώ ο άλλος να μην το κάνει. Η νοοτροπία μας είναι το σημαντικό, συνήθως ασυνείδητο στοιχείο της σύνθεσή μας που κρύβει της απαντήσεις. 

Το συνειδητό και το υποσυνείδητο μυαλό

Πριν μπορέσουμε να καταλάβουμε τον προγραμματισμό μας ή να φτάσουμε στον πυρήνα των προβλημάτων μας, πρέπει πρώτα να καταλάβουμε τη διαφορά μεταξύ του συνειδητού και του υποσυνείδητου μυαλού.

Οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν τη ζωή τους χωρίς να κατανοούν πραγματικά γιατί κάνουν ό,τι κάνουν ή τι τους κάνει να λειτουργούν με τον συγκεκριμένο τρόπο. Έχουμε την τάση να ζούμε στο συνειδητό επίπεδο, παρατηρώντας τι ακριβώς συμβαίνει σε μας στο φυσικό επίπεδο. Αυτό που δεν συνειδητοποιούμε είναι ότι έχουμε ουσιαστικά το δικό μας εσωτερικό λειτουργικό σύστημα, το οποίο οδηγεί ό, τι κάνουμε. Και αν μπορούμε να σκάψουμε βαθιά και να έχουμε μια σαφή εικόνα του τρόπου με τον οποίο λειτουργούμε, θα μπορούμε όχι μόνο να κατανοήσουμε καλύτερα τους εαυτούς μας, αλλά και να λάβουμε καλύτερες αποφάσεις και επιλογές για τη ζωή μας. Θα έχουμε καλύτερη κατανόηση του τρόπου λειτουργίας μας και στη συνέχεια μπορούμε να συνεργαστούμε με αυτό, αντί να τον αντιμαχόμαστε.

Το συνειδητό μυαλό είναι ό, τι γνωρίζουμε στην παρούσα στιγμή. Το συνειδητό μυαλό μπορεί να χαρακτηριστεί από τις σκέψεις μας.

Το υποσυνείδητο μυαλό είναι αυτό που δεν αντιλαμβανόμαστε στην παρούσα στιγμή. Το υποσυνείδητο μυαλό μπορεί να χαρακτηριστεί τόσο από τις βαθιές σκέψεις μας όσο και από τα συναισθήματά μας.

Κατανοήστε τον εαυτό σας

Πάρτε μια στιγμή για να αντιληφθείτε πρακτικά το συνειδητό και το υποσυνείδητο μυαλό σας. Θα χρειαστείτε ένα κενό φύλο χαρτιού και στυλό για αυτή την άσκηση. Στη μία σελίδας γράψτε “συνειδητό μυαλό”. Από την άλλη πλευρά γράψτε “υποσυνείδητο μυαλό”.

Καθώς διαβάζετε αυτές τις λέξεις, χρησιμοποιείτε το συνειδητό μυαλό σας. Σταματήστε για μια στιγμή. Παρατηρήστε τη συνεχή λειτουργία των σκέψεων που εξακολουθούν να υπάρχουν. Γράψτε τις σκέψεις που βιώνετε αυτή τη στιγμή στην πλευρά “συνειδητό μυαλό” του χαρτιού σας.

Ίσως γράψατε: «Γράφω εδώ επειδή μου έχουν πει ότι πρέπει». Ή “Μου αρέσει να μαθαίνω για τον εγκέφαλο.” Ή “Αναρωτιέμαι πού πηγαίνει αυτή η συζήτηση”.

Αυτές οι σκέψεις προέρχονται από το συνειδητό μυαλό σας σε λειτουργία. Το συνειδητό μυαλό σας σας επιτρέπει να επεξεργαστείτε τον εξωτερικό κόσμο γύρω σας.

Το υποσυνείδητο μυαλό, από την άλλη πλευρά, είναι η επεξεργασία του εσωτερικού σας κόσμου. Για να έρθετε σε επαφή με το εσωτερικό χρειάζεται λίγο περισσότερη δουλειά. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν πολύ δύσκολο να το κάνουν αυτό, οπότε μην ανησυχείτε αν δυσκολευτείτε με αυτό το τμήμα της άσκησης.

Πριν αποκτήσετε πρόσβαση στο υποσυνείδητο μυαλό, γράψτε μία από τις παρακάτω ερωτήσεις της επιλογής σας στην κορυφή του χαρτιού σας στην πλευρά “Υποσυνείδητο”:

 • Ποιος είμαι;
 • Τι χρειάζομαι τώρα;
 • Τι φοβάμαι περισσότερο;
 • Τι πραγματικά αισθάνομαι αυτή την στιγμή;

Αφήστε το ερώτημα που επιλέξατε προς το παρόν. 

Για να αποκτήσετε πρόσβαση στο υποσυνείδητο μυαλό σας, καθήστε ήσυχα για λίγα λεπτά. Εισπνεύστε βαθιά και εκπνεύστε. Παρατηρήστε την ανάσα σας. Παρατηρήστε κάθε φορά που εισπνέετε και εκπνέετε. Εάν συναντήσετε μια σκέψη, αφήστε την να κυλήσει από την κορυφή του μυαλού σας. Ελάτε πίσω στην αναπνοή σας. Παρατηρήστε όλους τους ήχους γύρω σας – τα πουλιά που κελαηδούν, ο άνεμος που φυσάει, το ψυγείο που βουίζει, τα παιδιά της γειτονιάς που παίζουν. Εισπνεύστε και εκπνεύστε βαθιά για ένα λεπτό. Ανοίξτε τα μάτια σας, διαβάστε την ερώτησή σας και γράψτε τα πρώτα πράγματα που έρχονται στο μυαλό σας.

Η απάντησή σας μπορεί να σας εκπλήξει. Μπορεί να μην είναι κάτι που είχατε εξετάσει πριν. Ή ίσως αισθανθήκατε ότι το συνειδητό μυαλό σας ανέλαβε την δουλειά και απάντησε αντί αυτού. Σε κάθε περίπτωση, να είστε σίγουροι ότι το υποσυνείδητο μυαλό εργάστηκε για να δώσει μια εσωτερική απάντηση στην ερώτηση.

Πρέπει να προπονηθείτε σε αυτή την διαδικασία, και όλο και περισσότερο θα σας είναι αντιληπτό ο εσώτερος εαυτός σας. Και είναι εξαιρετικά σημαντικό να επικοινωνείτε μαζί του, για να τον διδάξετε νέους στόχους και νέες συμπεριφορές, με τις οποίες μπορεί να σας υποστηρίξει.

Εάν σας φαίνεται δύσκολη ή και αδύνατη αυτή η διαδικασία, για να προχωρήστε την ζωή σας μπροστά, ζητήστε την βοήθεια ενός ειδικού, ζητήστε την βοήθεια ενός Coach. Αυτός γνωρίζει πως να σας καθοδηγήσει στο μονοπάτι σας, για να βρείτε τις αληθινές σας λύσεις , αυτές που βρίσκονται πέρα από τα εμπόδια σας- και με αυτόν τον τρόπο να επιτύχετε τους στόχους σας και το υψηλό δυναμικό σας.

Νικόλ Μαντζικοπούλου, Σεπτ. 2019

Συνεχίστε την ανάγνωση
19 Hits

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΑΥΣΗΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

summer 1

Καθώς βρισκόμαστε στην εποχή των διακοπών, είναι σημαντικό να συζητήσουμε λίγο το ρόλο που παίζει η ξεκούρασης στη ζωή μας.

Γενικά, είναι πραγματικά δύσκολο να βελτιώσουμε τη φυσική μας ευεξία όταν άλλα μέρη της ζωής μας δημιουργούν άγχος ή ανθυγιεινές συνήθειες. Για παράδειγμα, εάν η δουλειά σας προκαλεί στρες ή έχετε χάσει τον ενθουσιασμό σας για αυτό που κάνετε, μπορεί να σας είναι δύσκολο να αναπαυτείτε. Αλλά αν μπορείτε να βρείτε έναν νέο τρόπο να σταθείτε απέναντι την δουλειά σας ή να κάνετε μια αλλαγή που σας επιτρέπει να αγαπάτε αυτό που κάνετε, η ανάπαυση γίνεται πολύ πιο εύκολη και βαθιά.

Αυτό όμως λειτουργεί και με αντίστροφο τρόπο:  η ανάπαυση είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να σας υποστηρίξουν να κερδίσετε μια ενδυναμωτική προοπτική της κατάστασης της ζωής σας,  και αποτελεί  ένα τεράστιο ζήτημα για πολλούς.

ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΕΙΤΕ ΚΑΙ ΚΟΙΜΗΘΕΙΤΕ

Η συζήτηση για την ανάπαυση είναι ζωτικής σημασίας όταν πρόκειται για την ευεξία μας. Παρόλα αυτά, η γενική στάση προς την ανάπαυση είναι να προσπαθούμε να την ελαχιστοποιήσουμε, όσο το δυνατόν περισσότερο. Δίνουμε αξία στο να κάνουμε περισσότερα, να είμαστε πιο παραγωγικοί και πιο αποτελεσματικοί - και έχουμε χάσει την αξία της ξεκούρασης. Η ποιότητα και η ποσότητα ανάπαυσης έχουν μειωθεί, προκαλώντας πολλά προβλήματα, που κυμαίνονται από μικρά ζητήματα υγείας έως μεγάλες προκλήσεις.

Όταν σκεφτόμαστε την ξεκούραση, συχνά σκεφτόμαστε τον ύπνο. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τον νυχτερινό ύπνο ή την μεσημεριανή siesta. Γενικά, όλοι γνωρίζουμε ότι ο ύπνος επηρεάζει την υπόλοιπη ζωή μας με σημαντικό τρόπο, και εκείνοι που υποφέρουν από αϋπνία και συνεχιζόμενα προβλήματα ύπνου το νιώθουν αυτό πιο έντονα.

Όταν κοιμάστε καλά τις περισσότερες νύχτες, είστε σε θέση να κάνετε περισσότερα και να αισθάνεστε πιο ζωντανοί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αλλά όταν έχετε θέμα με την ποιότητα του ύπνου σας, αγωνιάτε για το πως θα περάσετε την ημέρα σας.  Όλοι γνωρίζουμε πώς είναι να περνάς μια μέρα χωρίς αρκετό ύπνο: είναι εξαιρετικά δύσκολο!

Αλλά όταν μιλάμε για ξεκούραση, εννοούμε κάτι περισσότερο από ύπνο. Η ανάπαυση είναι μια μεγαλύτερη ιδέα. Είναι όσα σχετίζονται με τις πρακτικές που αφορούν την φροντίδα εαυτού. Η ανάπαυση περιλαμβάνει επίσης τις διακοπές και τους τρόπους με τους οποίους εσκεμμένα επιβραδύνουμε τους ρυθμούς της ζωής μας. Είναι όσα αφορούν στο χρόνο απόλαυσης ενός χόμπι, στη χαλαρωτική ψυχαγωγία ή στις ξεκούραστες δραστηριότητες. Η ανάπαυση αφορά στα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να απελευθερώσουμε το άγχος, να ηρεμήσουμε το σώμα μας και να ησυχάσουμε το μυαλό μας για λίγο.

ΙΣΟΡΡΟΠΙΣΤΕ ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΠΑΥΣΗΣ

Γνωρίζετε λοιπόν ότι η ξεκούραση είναι ζωτικής σημασίας για τη γενική σας ευεξία. Αλλά πώς μπορείτε να βρείτε τρόπους για να χαρίσετε στον εαυτό σας πιο ποιοτική ξεκούραση;  Ακολουθούν μερικές ιδέες : 

1. Αναλογιστείτε πως κοιμάστε

Δεδομένου ότι ο καλός ύπνος είναι καθοριστικός για τη γενική πρακτική της ανάπαυσης, είναι λογικό να ξεκινήσουμε από εκεί. Ο καθένας χρειάζεται ένα καθορισμένο αριθμό ωρών ύπνου κάθε βράδυ, συνήθως μεταξύ 6-9 ώρες. Είμαστε όλοι λίγο διαφορετικοί, οπότε ο ακριβής αριθμός ωρών θα ποικίλει ανά άτομο. Επίσης,  ανάλογα με το πόσο άγχος «διαχειριζόμαστε» στη ζωή μας, οι προσωπικές μας ανάγκες για ύπνο μπορεί να αυξηθούν ή να μειωθούν.

Είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή στον ύπνο σας. Νιώθετε ότι παίρνετε αρκετό ποιοτικό ύπνο κάθε βράδυ; Ή μήπως έχετε αρκετό ύπνο, αλλά δεν αισθάνεστε ξεκούραστοι; Έχετε δυσκολία στο να αποκοιμηθείτε και να παραμείνετε κοιμισμένοι; Μετά από μια ξεκούραστη στη νύχτα, έχετε αρκετή ενέργεια ή αισθάνεστε πάντα ότι σέρνεστε; Τι μπορείτε να κάνετε για να είναι ο ύπνος ευκολότερος για εσάς;

2. Αυξήστε τον χρόνο που αφιερώνετε στην φροντίδα εαυτού

Η φροντίδα εαυτού είναι κάτι το οποίο έχει ελαχιστοποιηθεί σοβαρά στον σύγχρονο κόσμο μας. Έχουμε όλοι μακρές λίστες υποχρεώσεων και περνάμε τις ημέρες μας προσπαθώντας να τα καταφέρουμε όλα. Αλλά το παλιό γνωμικό που μιλάει για το να διατηρείτε το δικό σας δοχείο γεμάτο, ώστε να μπορείτε να γεμίσετε και των άλλων, εξακολουθεί να ισχύει. Δεν πρόκειται ποτέ να αισθανόμαστε ικανοποιημένοι με τη ζωή μας ή να είμαστε σε θέση να επιτύχουμε τους στόχους μας, αν τρέχουμε με άδειο δοχείο.

Ο χρόνος είναι πάντα ένας παράγοντας που εμφανίζεται σε έλλειψη, όταν πρόκειται για την αυτό-φροντίδα. Ένας τρόπος για να δημιουργήσετε περισσότερο χρόνο είναι να αφαιρέσετε πράγματα που δεν χρειάζεται να κάνετε και που δεν σας δίνουν τίποτα αξιόλογο. Μπορείτε επίσης να βρείτε πράγματα που κάνετε και που ίσως θα μπορούσατε να κάνετε κάποια άλλη χρονική στιγμή στο μέλλον.  Αξίζει να δώσετε προτεραιότητα στην αυτό-φροντίδα, οπότε βρείτε λίγο χρόνο για να δείτε το πρόγραμμά σας και να βρείτε τρόπους για να μειώσετε τις υποχρεώσεις σας. Στη συνέχεια, προσθέστε όσο το δυνατόν περισσότερη φροντίδα εαυτού η και χρόνο ξεκούρασης.

3. Δώστε προσοχή στα ενεργειακά σας επίπεδα

Μπορεί να είστε ένας από τους τυχερούς που κοιμούνται καλά και στη συνέχεια ξυπνούν ενεργοποιημένοι και έτοιμοι να ξεκινήσουν την ημέρα τους. Ή μπορείτε να ξυπνάτε και να σέρνεστε από την πρώτη στιγμή που τα πόδια σας ακουμπούν  στο πάτωμα. Παρατηρήστε τα ενεργειακά σας επίπεδα στην αρχή της ημέρας, αλλά επίσης δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο πώς αλλάζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Αισθάνεστε εξαντλημένοι το μεσημέρι; Φορτώνετε τον εαυτό σας με καφεΐνη μόνο για να περάσετε την ημέρα σας ; Σέρνεστε όλη την ημέρα και στη συνέχεια το βράδυ μένετε ξύπνιοι στο κρεβάτι; Κρατήστε ένα ημερολόγιο όπου θα παρακολουθείτε τα ενεργειακά σας επίπεδα,  και στη συνέχεια συγκρίνετε τις διαφορετικές σας δραστηριότητες και το φαγητό που τρώτε ανά περίπτωση,  για να ανακαλύψετε τα πρότυπα συμπεριφοράς σας και τις συσχετίσεις τους.

4. Ελέγξτε άλλες πτυχές της ζωής σας

Πολλές φορές, η ποιότητα και η ποσότητα ανάπαυσης επηρεάζονται άμεσα από άλλες πτυχές της ζωής μας. Για παράδειγμα, εάν βρίσκεστε σε μια δύσκολη φάση  με το αφεντικό, το σύντροφό  ή το παιδί σας, ίσως σας είναι δύσκολο να κοιμάστε το βράδυ ή να παραμείνετε κοιμισμένοι. Ή να νιώθετε λιγότερο κινητοποιημένοι να ασχολείστε με την φροντίδα εαυτού- ακριβώς σε μια φάση που ίσως την  χρειάζεστε περισσότερο.

Έτσι, ρίξτε μια ματιά και σκεφτείτε πώς άλλοι παράγοντες μπορεί να σας ωθούν σε ανισορροπία με το στοιχείο της ανάπαυσης και της φροντίδας εαυτού. Υπάρχει κάποια σχέση στην οποία πρέπει να δουλέψετε περισσότερο, για να κερδίσετε γαλήνη;  Υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνετε αλλά το αναβάλετε συνεχώς, επειδή δεν ξέρετε πως να ξεκινήσετε; Χρειάζεται να εργαστείτε στη διατροφή σας και να μειώσετε την καφεΐνη; Ποια μέρη της ζωής σας θα μπορούσαν να ωφεληθούν από την δική σας προσοχή;

ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΚΟΙΜΗΘΕΙΤΕ

Η καλή φροντίδα εαυτού είναι απαραίτητη για να επιτύχετε ευεξία. Αυτό περιλαμβάνει περισσότερη εστίαση στην ανάπαυση, δίνοντας στον εαυτό σας καλύτερη φροντίδα, και εξασφαλίζοντας ότι ο ύπνος σας - κάθε βράδυ- είναι ξεκούραστος. Αυτό θα σας βοηθήσει να υποστηρίξετε γενικότερα τους στόχους σας. Θα νιώσετε πολύ καλύτερα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Εδώ θα ήθελα να τονίσω το εξής:  η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών δεν είναι μια πραγματική μορφή φροντίδας εαυτού. Το να παίζεται με τηλέφωνό σας,  να παρακολουθείτε  τηλεόραση ή να συμμετέχετε σε κοινωνικά μέσα δικτύωσης μπορεί να σας κάνει να αισθάνεται ότι κάνετε ένα διάλλειμα, αλλά είναι περισσότερο ένα νοητικό  «μούδιασμα » παρά μια ευθυγράμμιση με αυτό που χρειάζεται το σώμα και το μυαλό σας. Δηλαδή, ενώ η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών μπορεί να μοιάζει χαλαρωτική, δεν είναι πραγματικά τονωτική για τον οργανισμό.

Επιτρέψτε μου να σας δώσω κάποιες ιδέες για το τι μπορείτε να κάνετε για να ξεκουραστείτε:

  1. Γράψτε στο ημερολόγιό σας

  2. Ετοιμάστε ένα νόστιμο, θρεπτικό γεύμα

  3. Κάντε μπάνιο με άλατα και αιθέρια έλαια

  4. Διαβάστε ένα βιβλίο

  5. Ζωγραφίστε ή φτιάξτε ένα σκίτσο

  6. Ακούστε μουσική

  7. Ακούστε ένα audiobook

  8. Ακούστε ένα εμπνευσμένο podcast

  9. Πηγαίνετε μια βόλτα γύρω από τη γειτονιά σας

10. Κάντε μια βόλτα στο δάσος

11. Κάντε ποδήλατο σε επαρχιακό δρόμο

12. Παρακολουθείστε τα πουλιά

13. Κεντήστε, κάντε βελονάκι, πλέξτε ή ράψτε κάτι για έναν φίλο

14. Χρωματίστε σε ένα βιβλίο ζωγραφικής για ενήλικες

15. Δημιουργήστε πίνακες επιθυμιών είτε με χαρτί, είτε ηλεκτρονικά

16. Καθήστε ήσυχα και επιδοθείτε στην ονειροπόληση

17. Φτιάξτε ένα παζλ

18. Διαλογιστείτε ή κάντε μια καθοδηγούμενη ενόραση

19. Κάντε γιόγκα

20. Πηγαίνετε μια βόλτα με το αυτοκίνητο

21. Ξεκινήστε ένα άθλημα που χαλαρώνει, όπως το γκολφ ή το κολύμπι.

22. Παίξτε ένα όργανο για την δική σας τέρψη

23. Τραγουδήστε ένα τραγούδι που αγαπάτε

24. Πάρτε έναν υπνάκο

25. Βγείτε έξω και περιποιηθείτε τον κήπο

26. Φροντίστε τα φυτά εσωτερικού χώρου

27. Κάντε χειροτεχνίες με χαρτί, όπως κάρτες ή οριγκάμι

28. Γράψτε για κάτι που έχει νόημα

29. Γράψτε ένα ποίημα

30. Μην κάνετε τίποτα συγκεκριμένα

Οι διακοπές είναι μια καλή ευκαιρία για να ξεκινήσετε μια νέα συνήθεια για ξεκούραση. Και κατόπιν, συνεχίστε να συμπεριλαμβάνετε καθημερινές συνήθειες ανάπαυσης στο πρόγραμμα σας, για να έχετε καλύτερη ισορροπία στη ζωή σας. Το χρωστάτε στον εαυτό σας.

Νικόλ Μαντζικοπούλου, Ιούλιος 2019

Συνεχίστε την ανάγνωση
122 Hits

A! ΔΙΑΚΟΠΕΣ!!

summer

Είναι αυτή η εποχή του χρόνου. Περιμένετε υπομονετικά τις ημέρες να περάσουν, ώστε να βρεθείτε σε ένα όμορφο μέρος και να χαλαρώσετε. Ή ίσως είχατε ήδη την ευκαιρία να το κάνετε αυτό και περιμένετε να το κάνετε ξανά, τις επόμενες εβδομάδες.

Όπως και να είναι, το καλοκαίρι είναι η τέλεια στιγμή για να κάνετε μια παύση. Όχι μόνο για να επαναφορτίσετε το νου και το σώμα, αλλά και για να επανεξετάσετε τι έχετε πετύχει μέχρι στιγμής στο τρέχον έτος. Όχι για να  επιπλήξετε τον εαυτό σας ή να αισθανθείτε αγχωμένοι, αλλά για να προετοιμαστείτε να αναλάβετε δράση για να επιτύχετε τους στόχους που τελικά έχουν νόημα για εσάς. Θυμηθείτε, αυτή είναι η ζωή σας, στον μόνο που έχετε να λογοδοτήσετε είναι στον εαυτό σας.

Εδώ θα βρείτε μερικές ερωτήσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να συνειδητοποιήσετε που βρίσκεστε:

 • Τι έχω δημιουργήσει στους τελευταίους 7 μήνες, διαφορετικό από τα άλλα χρόνια, για το οποίο είμαι πολύ περήφανος;
 • Ποια ζητήματα αντιμετώπισα ή επίλυσα;
 • Ποιες νέες ενδυναμωτικές συμπεριφορές υιοθέτησα;
 • Ποιον συνάντησα, που παίζει τώρα σημαντικό ρόλο στη ζωή μου;
 • Ποιο είναι το όραμα μου για τον μελλοντικό εαυτό μου όπως θα είναι αυτά τα Χριστούγεννα;
 • Τι πρέπει ακόμα να κατακτήσω;
 • Ποιες ενέργειες μπορώ να λάβω αμέσως για να ανοίξω το δρόμο;

Το να βρεθείτε σε ένα χαλαρωτικό χώρο που σας εμπνέει θα σας βοηθήσει να απαντήσετε σε αυτές τις ερωτήσεις. Και τότε θα αισθάνεστε πιο δυνατοί να συνεχίσετε το ταξίδι σας.

Νικόλ Μαντζικοπούλου, Ιούλιος 2019

Συνεχίστε την ανάγνωση
38 Hits

ΟΙ ΑΛΗΘΙΝΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΠΑΝΤΑ ΕΜΠΝΕΟΥΝ

chess

Όσοι με ξέρουν θα πουν για μένα ότι είμαι πρακτικός άνθρωπος, εστιασμένη απόλυτα στα αποτελέσματα – χαρακτηριστικό που με ακολουθεί από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ωραία η θεωρία, αλλά τα πράγματα πρέπει να έχουν εφαρμογή για να είναι χρήσιμα και να αποκτούν νόημα. Λόγια και ιδέες μας βομβαρδίζουν καθημερινά.  Τί όμως πραγματικά δουλεύει και αξίζει την προσοχή μας;

Εάν μοιάζετε λίγο με εμένα θα θέλατε να εφαρμόσετε στην ζωή σας πράγματα που έχουν αποδειχτεί ότι φέρνουν αποτελέσματα. Θα θέλατε να γνωρίζετε ποιες στρατηγικές και διαδικασίες μπορούν έμπρακτα – όχι «ίσως», αλλά με βεβαιότητα -  να βελτιώσουν την καθημερινότητα σας, την στιγμή που θα αποφασίσετε να τις ακολουθήσετε.  Η ζωή είναι σύντομη, γιατί πρέπει να ανακαλύψουμε τον τροχό;  Μπορούμε να περάσουμε τα βήματα που έχουν ήδη καλυφθεί και να φτάνουμε γρηγορότερα – εάν όχι αμέσως -  στην ουσία και στην αλλαγή.

Με αυτή την σκέψη, άρχισα να συναντώ ανθρώπους που θεωρούνται επιτυχημένοι, καταξιωμένοι, ηγέτες. Ο ένας με σύστηνε στον άλλον και έτσι δημιουργήθηκε ένας πλούσιος ιστός με πολλά πρόσωπα και πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις.

Συνθέτοντας αυτόν  τον ιστό, αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι αρχές με τις οποίες κάποιοι καθοδηγούν την ζωή τους δεν είναι καθόλου τυχαίες, ούτε είναι όμως και ο τρόπος που έφτασαν σε αυτές. Τις αναζήτησαν – συνειδητά ή υποσυνείδητα- τις αναγνώρισαν και κατάφεραν στην συνέχεια να τις χρησιμοποιήσουν σαν πυξίδα στην διαδρομή τους. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η διαδρομή ήταν εύκολη, σημαίνει όμως ότι ήταν αυθεντική, γεμάτη κινητοποίηση και εστίαση με σκοπό.

Παρακάτω θα βρείτε μερικά κοινά θέματα:

 • Η Δύναμη, η Συνειδητοποίηση και η Θέληση να αναπτύξουν τον εαυτό τους, τους κάνουν αληθινούς μαχητές και ηγέτες της ζωής.

 • Ζουν με έναν τρόπο που είναι καθρέφτης του Εσωτερικού Εαυτού, δηλαδή, είναι αληθινοί με τον εαυτό τους, μια στάση που τους βοηθά επανειλημμένα να φτάνουν τις υψηλότερες δυνατότητές τους.

 • Πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα, και ότι αυτή η δυνατότητα δεν είναι προνόμιο των λίγων. Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά: "Οι άνθρωποι είναι ισχυροί. Δεν υπάρχουν πραγματικά εμπόδια. Ό, τι θέλουμε, μπορούμε ".

 • Οι ηγέτες δεν είναι ποτέ εφησυχασμένοι. Ψάχνουν νέες εμπειρίες, νέες γνώσεις και νέες διαδρομές. Έχουν βάλει τον εαυτό τους σε μια κατάσταση διαρκούς μάθησης και αυτό-βελτίωσης. Η πρόοδος είναι τρόπος ζωής και προσπαθούν συνεχώς να γίνουν καλύτεροι.

 • Ορίζονται από ένα πλαίσιο σκέψης που οδηγεί σε μια ζωή όπου ο αυτό-προσδιορισμός, η αυτοδιάθεση και η κυριαρχία εαυτού είναι ο κανόνας. Πιστεύουν και έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους.

 • Έχουν μια προσέγγιση προσανατολισμένη στα αποτελέσματα, η οποία έχει σημαντικά απτά μαθήματα να προβάλει.

 • Οι πραγματικοί ηγέτες δεν έχουν την έννοια της έκθεσης εαυτού, δεν την  φοβούνται, ούτε την αποφεύγουν. Είναι προσανατολισμένοι στο να δοκιμάζουν  τον εαυτό τους και να δέχονται προκλήσεις, να αποκτούν  νέες εμπειρίες και με αυτόν τον τρόπο να μαθαίνουν.

 • Έχουν κατακτήσει σημαντικά πεδία και είναι στο δρόμο  να κατακτήσουν τα επόμενα.

 • Είναι εξαιρετικά χαρούμενοι και εκπέμπουν μια τόσο ωραία θετική ενέργεια που οι άνθρωποι αισθάνονται δέος και θέλουν να είναι κοντά τους.

 • Αναγνωρίζουν ότι η ζωή είναι γεμάτη απροσδόκητα γεγονότα. Ωστόσο, αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν.

 • Όλοι έχουν βαθιά πίστη στη δύναμή τους να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες. Βρίσκουν λύσεις για τον εαυτό τους και τους άλλους.

 •  Έχουν έντονη επιθυμία να συνεισφέρουν. Το ένστικτο τους οδήγησε να καταλάβουν ότι, μέσω αυτής της διαδικασίας, μπορούν να  κατακτήσουν το άπειρο δυναμικό τους.

 • Ξέρουν ακριβώς τι θέλουν, φτάνουν πρώτα με τη φαντασία τους και στη συνέχεια κινούνται συνεχώς προς την απόκτηση των στόχων τους.

 • Οι ηγέτες αναγνωρίζουν ότι έχουν επιτύχει το στόχο τους όταν αισθάνονται την αίσθηση πληρότητας που αυτός τους φέρνει.

Κάποιος από τους ερωτηθέντες περιέλαβε σε μια μικρή φράση, όλη την ουσία της ύπαρξής του και την εκπληκτική του στάση απέναντι στη ζωή: "Απλά με το να είμαι εδώ, το έχω όλα. Έτσι μπορώ να συνεισφέρω, να προσθέσω αξία και να είμαι χαρούμενος ".

Αν αναγνωρίσετε αυτά τα χαρακτηριστικά στον εαυτό σας, ξέρετε από τι είσαστε φτιαγμένοι. Συνεχίστε να βαδίζετε στο δρόμο που έχετε ορίσει και να λάμπετε το φως σας σε όλους εμάς.

Νικόλ Μαντζικοπούλου


Συνεχίστε την ανάγνωση
252 Hits

Γιατί δεν μου το είπε κανείς;

May blog

Τις προάλλες ήρθε να με επισκεφτεί ένας από τους αγαπημένους μου σπουδαστές της Ακαδημίας και μου έδωσε την ιδέα να συμπεριλάβω σε αυτό το blog θέματα που απαντούν στην παραπάνω ερώτηση, έτσι ώστε να βοηθηθούν οι αναγνώστες να αντιμετωπίζουν  την  καθημερινότητάς τους πιο παραγωγικά.  

Κατά συνέπεια, ποια είναι αυτά τα πράγματα που, αν τα γνωρίζαμε από την αρχή της ζωής μας, θα μας οδηγούσαν σε μια διαφορετική κατανόηση του Εαυτού και των άλλων και συνεπώς σε διαφορετικές, πιο αποτελεσματικές συμπεριφορές;

Μάθημα 1: 

Κάθε στιγμή της ζωής μας προβάλλουμε τις πεποιθήσεις μας.  Τουλάχιστον το 85% αυτών αποτελούνται από τα πράγματα που απορροφήσαμε από το περιβάλλον σε ηλικία 0-8 ετών. Αυτές οι πεποιθήσεις έχουν πλέον ενσωματωθεί στο σύστημά μας,  διαμόρφωσαν την πραγματικότητα στην οποία ζούμε σήμερα και συνεχίζουν να διαμορφώνουν την κάθε μέρα που βιώνουμε.

Ας εξετάσουμε αυτή την αλήθεια δίνοντας ένα πρακτικό παράδειγμα. Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας μεταξύ δύο ατόμων;

Όταν οι άνθρωποι μιλούν ο ένας στον άλλο, αυτό που πραγματικά συνομιλεί είναι το σύστημα πεποιθήσεών τους. Σε κάθε δεδομένη στιγμή, προβάλλουν αυτό που έχουν στο μυαλό τους και ερμηνεύουν το τι συμβαίνει γύρω τους ως σωστό και κατάλληλο ή λάθος και αγχωτικό.

Αν οι άνθρωποι αισθάνονται ότι δεν συμφωνούν, είναι το συγκεκριμένο σύστημα πεποιθήσεων του καθενός που διαφωνεί, και μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται θυμωμένοι, να έχουν έντονες αντιπαραθέσεις ή ακόμα και διαμάχες. Δεν είναι ότι οι άλλοι άνθρωποι είναι δύσκολοι, λάθος ή κακοί, είναι ότι η ανατροφή τους και οι εμπειρίες τους έχουν δημιουργήσει ένα διαφορετικό «λογισμικό»  στο μυαλό τους, μέσα από το οποίο λειτουργούν. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από αυτό.

Αν είχατε την ίδια ανατροφή, την ίδια κληρονομικότητα και τις ίδιες εμπειρίες με τον διπλανό σας, πιθανότατα θα συμπεριφερόσασταν σαν και αυτόν. Εν τούτοις, τα ερεθίσματα που αντιμετωπίζει ο καθένας μας καθημερινά είναι αμέτρητα. Αυτό υποδηλώνει ότι δεν μπορεί ποτέ δύο άνθρωποι να είναι ίδιοι - ακόμη και αν είναι μονοζυγωτικά δίδυμα, ζουν με τους ίδιους γονείς, πηγαίνουν στο ίδιο σχολείο και κινούνται στο ίδιο περιβάλλον. Το σύστημα των πεποιθήσεών τους δεν θα είναι ποτέ σε απόλυτη ταύτιση.

Σκεφτείτε λοιπόν το εξής: αν γνωρίζουμε ότι, από κατασκευή και προεπιλογή, δεν είμαστε ίδιοι μεταξύ μας, τότε γιατί περιμένουμε οι άλλοι να έχουν  τις ίδιες αντιλήψεις, προβολές και συμπεριφορές με εμάς; Αν γνωρίζουμε ότι οι άλλοι επεξεργάζονται πληροφορίες με διαφορετικό τρόπο και αυτές οι πληροφορίες υπαγορεύουν τις συγκεκριμένες συμπεριφορές τους,  γιατί νιώθουμε αναστάτωση, θυμό, θλίψη,  απογοήτευση, ή δυσαρέσκεια;

Πώς να χρησιμοποιήσετε αυτή τη γνώση: Σε κάθε επαφή ή συνάντηση με άλλους ανθρώπους, θα εκφράσετε τις σκέψεις σας και το ίδιο θα κάνουν και εκείνοι. Τι λένε, λοιπόν; Ακούστε προσεκτικά. Δεν συμφωνούν ή αντιτίθενται σε αυτά που τους λέτε. Απλώς εκφράζουν αυτό που συνειδητά ή ασυνείδητα πιστεύουν. Εάν παρουσιαστείτε στην συνάντηση μαζί τους με το Εγώ σας, μπορεί να ενοχληθείτε. Εάν παρουσιαστείτε με τη νέα σας γνώση, η πρόθεση σας να είστε εποικοδομητικός θα υπαγορεύσει και θα υποστηρίξει τα επόμενα βήματα σας.

Η λύση λοιπόν είναι απλή: θα πρέπει να επικοινωνείτε με ειλικρινή διάθεση να καταλάβετε τον άλλο και να προσανατολιστείτε στο να δημιουργήσετε μια κοινή διαδρομή, που θα υποστηρίξει τη πρόθεση του καθενός. Συμπόνοια, Αποδοχή, Κατανόηση θα σας πάνε πολύ μακριά.

Πόσο συχνά εφαρμόζετε εσείς, συνειδητά, αυτές τις αρχές, στην καθημερινή σας ζωή;

Απαντώντας σε αυτή την απλή ερώτηση, θα είστε σε θέση να αντιληφθείτε την ποιότητα των σχέσεων σας σήμερα, και ακόμη περισσότερο, το επίπεδο της προσωπικής ανάπτυξης  και διεύρυνση σας.

Νικόλ Μαντζικοπούλου, Μάιος 2019

Συνεχίστε την ανάγνωση
499 Hits

ΔΕΙΞΕ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ - ΜΗΝ ΤΑ ΠΑΡΑΤΑΣ ΠΟΤΕ

never

 

Τα τελευταία χρόνια, οι αλλαγές ζωής που έχω περάσει μου έφεραν ενδιαφέροντα μαθήματα. Ένα από τα πιο πολύτιμα είναι ότι θα ήταν άσκοπο ή παράλογο να αντισταθεί κανείς στις αντιξοότητες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα προσπαθήσω να καταλάβω ή να δουλέψω με αυτές τις δυσκολίες για να τις λύσω, αλλά σημαίνει ότι δεν αντιτάσσομαι ή αντιστέκομαι -  σε σημείο που επιτρέπω να με καταβάλλουν μέχρι εξάντλησης.

Είναι αλήθεια ότι ένα από τα χαρακτηριστικά των επιτυχημένων ανθρώπων είναι ότι ξεπερνούν τις αντιξοότητες πιο γρήγορα από τους άλλους. Με κάποιο τρόπο, αντιμετωπίζοντας αυτό που άλλοι θα χαρακτήριζαν αποτυχία, βρίσκουν την εσωτερική τους δύναμη και γίνονται περισσότερο από ό, τι πριν. Το πόσο γρήγορα θα ανακάμψει κανείς από την απογοήτευση, τις δυσκολίες, τη θλίψη ή τον πόνο, καθορίζει και το πόσο εύκολα θα επανακτήσει την  θέση του και θα κινηθεί ξανά προς την  εμπιστοσύνη και την ευημερία.

Με αυτόν τον τρόπο,  τα ανθεκτικά άτομα επιλέγουν να μην αφήνουν τις δυσκολίες να τους οριοθετούν. Είναι αλήθεια ότι συχνά οι άνθρωποι ορίζουν τον εαυτό τους με αυτό που κάνουν και όχι με το ποιοι είναι. Αυτό δεν είναι πολύ χρήσιμο, όταν αντιμετωπίζουν μία αντιξοότητα Είναι καλύτερο να υιοθετήσει κανείς  και να εκπαιδεύσει τον εαυτό του στην απόκτηση μιας νέας στάσης ζωής, που θα τον βοηθήσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που μπορεί να προκύψουν.

Εδώ σας παραθέτω μερικά βήματα που μπορείτε να εφαρμόσετε για να οδηγήσετε τον εαυτό σας να πλεύσει πέρα από οποιαδήποτε δύσκολη κατάσταση:

 1. Κρατήστε μια θετική στάση. Κάθε κατάσταση είναι προσωρινή. Αυτό ισχύει και για τα δύο άκρα, καλό και όχι τόσο καλό. Το μόνο που έχει σημασία είναι πώς συμπεριφέρεται κανείς σε αυτές τις περιπτώσεις. Και αν ο σκοπός σας είναι να βελτιώνεστε συνεχώς και να εξελίσσεστε, θα πρέπει να αναζητήσετε ενεργά τις γνώσεις που φέρνουν αυτές οι καταστάσεις. Εκεί είναι το όλο νόημα. Και να είστε βέβαιοι ότι αυτά τα μαθήματα σας περιμένουν σε κάθε γωνιά.

 2. Ανοίξτε το μυαλό σας. Αντί να κλείνεστε, να γίνεστε αμυντικός και να ανησυχείτε, ζητήστε την γνώμη, την  βοήθεια των άλλων και επιτρέψτε στον εαυτό σας να είναι αυθεντικός και ευάλωτος, για να μπορεί να την λάβει. Αυτή η στάση ζωής κάνει κάθε κατάσταση πιο διαχειρίσιμη και επιταχύνει την διαδικασία εκμάθησης.

 3. Δείτε την πλήρη εικόνα.  Κάντε ένα βήμα προς τα πίσω - ακόμα και τη στιγμή που συμβαίνει κάτι- και δείτε την κάθε κατάσταση από μια ευρύτερη προοπτική. Αυτό θα φέρει σαφήνεια και νέα κατανόηση. Οι ανθεκτικοί άνθρωποι επιδεικνύουν ευελιξία με έναν έξυπνο τρόπο και μετακινούνται ανάμεσα σε πολλά πλεονεκτικά σημεία, γεγονός που τους επιτρέπει να ελίσσονται επιτυχώς και να αναδύονται δυνατοί, ξανά και ξανά.

 4. Λάβετε δυναμική δράση. Μην κάθεστε άπραγοι για πολύ καιρό. Τίποτα δεν θα αλλάξει μόνο με τη σκέψη. Προσδιορίστε ένα πρώτο βήμα και προχωρήστε προς τα εκεί. Αυτό το θάρρος θα σας ωθήσει σε δράση, θα δημιουργήσει νέες εναλλακτικές λύσεις, θα σας επιτρέψει να ανακτήσετε ορμή και να ανανεώσετε την εμπιστοσύνη σας στον εαυτό σας και στην ζωή.

 5. Θυμηθείτε ποιοι είστε.  Απρόσμενα πράγματα συμβαίνουν στη ζωή συνεχώς. Οι καταστάσεις είναι ρευστές. Παρ 'όλα αυτά, πρέπει να παραμείνετε γειωμένοι. Τα γεγονότα δεν έχουν τη δύναμη να σας συνθλίψουν, παρά μόνον εάν τα αφήσετε. Μείνετε επικεντρωμένοι στην πρόθεση σας, στους στόχους σας, στα δυνατά σας σημεία και στα επιτεύγματά σας. Αυτά θα σας κρατήσουν σε κίνηση και θα σας επιτρέψουν να ξεπεράσετε με επιτυχία οποιαδήποτε καταιγίδα. 

Νικόλ Μαντζικοπούλου, Μάρτιος 2019

Συνεχίστε την ανάγνωση
367 Hits

ΕIΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΖΗΣΕΤΕ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΙΟ ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΘΕΣΗ;

ΕIΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΖΗΣΕΤΕ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΙΟ ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΘΕΣΗ;

Πολύ συχνά, ζητώ από τους πελάτες μου και τους μαθητές μου να σταματήσουν για ένα λεπτό ό,τι κάνουν και να πάρουν μια βαθιά ανάσα. Αυτό γίνεται συνήθως όταν τους βλέπω αγχωμένους, υπερφορτωμένους, συγχυσμένους. Γνωρίζω πολύ καλά ότι, στους σημερινούς γρήγορους ρυθμούς, είναι δύσκολο να βρεθεί κανείς στο τώρα – χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι είναι το μόνο που πραγματικά μετράει - και πολύ εύκολα τον απορροφούν οι αμέτρητες απαιτήσεις της ημέρας. Με αυτόν τον τρόπο όμως καταλήγει αποσυνδεδεμένος από την πραγματική του ουσία. 

Συνεχίστε την ανάγνωση
319 Hits

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΟΥ ΠΑΝΤΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ!

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΟΥ ΠΑΝΤΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ!

Μερικές φορές στη ζωή, μια ιδέα είναι αρκετή για να συγκλονίσει ολόκληρη την ύπαρξή μας. Αυτή η ιδέα ήταν για μένα ότι κάθε σκέψη που κάνω, διαμορφώνει το παρόν και το μέλλον μου. Ότι κάθε σκέψη που κάνω δίνει στον εγκέφαλό μου εντολή για το τι πρέπει να φέρει στην προοπτική μου.

Όταν δοκιμάσετε αυτήν την ιδέα και πειστείτε ότι λειτουργεί, θα είστε σε καλύτερη θέση να καταλάβετε, όχι μόνο πώς φτάσατε όπου βρίσκεστε, αλλά και πώς μπορείτε να αλλάξετε τα πάντα προς το καλύτερο, εστιάζοντας σε ενδυναμωτικές σκέψεις και βρίσκοντας την ενέργεια να σχεδιάσετε μια νέα στρατηγική που θα οδηγήσει στους στόχους σας.

Συνεχίστε την ανάγνωση
604 Hits

ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ και ΠΡΟΟΔΟΣ: H ισορροπία που στοιχειώνει

ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ και ΠΡΟΟΔΟΣ: H ισορροπία που στοιχειώνει

Συναντώ τελευταία πολλούς ανθρώπους που νιώθουν ότι κάτι λείπει από την ζωή τους και θέτουν την πρόθεση τους να προχωρήσουν και να το φτάσουν. Σύντομα διαπιστώνω όμως ότι, πέραν από κάποιες στιγμές αναλαμπών, δεν είναι πραγματικά διατεθειμένοι να κάνουν αυτά που απαιτούνται και έτσι, παραμένουν να αναλώνουν την ζωή τους στην γκρίνια και στην λύπη για αυτό που δεν γίνεται – ακόμα και εάν βαθιά γνωρίζουν ότι είναι στους ίδιους να κάνουν τα βήματα που χρειάζονται. 

Συνεχίστε την ανάγνωση
322 Hits

ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΣΗ και ΕΝ-ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ, ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ ΝΤΟΥΕΤΟ !

ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΣΗ και ΕΝ-ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ, ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ ΝΤΟΥΕΤΟ !

Προϋπόθεση για την ουσιαστική υποστήριξη εαυτού και άλλων

Πολλές φορές με ρωτάνε πως βρίσκω με ποιο θέμα θα καταπιαστώ στο επόμενο μου άρθρο. Τότε χαμογελάω και απαντώ ότι είναι η εμπειρία της στιγμής που μου υπαγορεύει το θέμα. Αυτή την φορά, λοιπόν θα μιλήσω για την αποστασιοποίηση και την εν-συναίσθηση, αφού ήρθα επανειλημμένα σε επαφή με την πρόκληση που αντιμετωπίζουν πολλοί στην εφαρμογή τους.

Η αποστασιοποίηση και η εν-συναίσθηση είναι πιθανώς από τις πιο παρεξηγημένες συμπεριφορές ή από τις πιο δύσκολες στην εφαρμογή. Αποτελεί συνήθως πρόκληση για τους ανθρώπους να κατανοήσουν πώς μπορούν να νοιάζονται για κάτι ή κάποιον και να αποστασιοποιούνται από αυτόν ή από την κατάσταση που δημιουργεί, ή ακόμα, για το πως μπορούν να δείξουν εν-συναίσθηση για καταστάσεις που δεν συνάδουν σε τίποτα με το δικό τους βίωμα. 

Συνεχίστε την ανάγνωση
1399 Hits

Θέλετε έναν καλύτερο Νέο Χρόνο; Είναι στο χέρι σας!

Θέλετε έναν καλύτερο Νέο Χρόνο;  Είναι στο χέρι σας!

Συνήθως, αυτές τις μέρες, κάποιοι από εσάς είναι πολύ προσανατολισμένοι στην σωστή καταγραφή του στόχου τους. Γράφουνε, ξαναγράφουνε, διορθώνουν, προσθέτουν, αφαιρούν. Αυτή η περίοδος βοηθάει να νιώθει κανείς δυνατός και σίγουρος, αφού μόλις ξεκινάει ένα νέο έτος, που οι στόχοι προδιαγράφουν ότι θα είναι εκπληκτικός.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, είδα πρόσφατα μια γελοιογραφία της Mafalda του Quinto, που έλεγε εμπιστευτικά στον αναγνώστη: «Δεν είναι ο νέος χρόνος που πρέπει να είναι καλύτερος, είσαι εσύ».

Συνεχίστε την ανάγνωση
1074 Hits

Θα ζήσεις με Σκοπό ή θα αφήσεις τον Φόβο να σε καθορίσει;

Θα ζήσεις με Σκοπό ή θα αφήσεις τον Φόβο να σε καθορίσει;

Αυτή είναι μία πολύ σημαντική ερώτηση, διότι όταν τολμάς να την απαντήσεις με ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα, θα ορίσεις το υπόλοιπο της ζωής σου. Και όποια απόφαση και αν λάβεις είναι εντάξει, αρκεί να είναι συνειδητή. Μπορεί να νιώθεις ότι δεν ταιριάζεις στο χώρο εργασίας σου. Σίγουρα, βάζει φαγητό στο τραπέζι και κρατά μια στέγη πάνω από το κεφάλι σου.

Συνεχίστε την ανάγνωση
797 Hits

Το συναίσθημα της Αφθονίας είναι η αρχή των πάντων

Το συναίσθημα της Αφθονίας είναι η αρχή των πάντων

 

Καθώς έχουμε μπει για τα καλά στην εορταστική περίοδο, όλοι συμμετέχουμε στο παιχνίδι των αγορών, για να εξασφαλίσουμε ότι θα σταθούμε καλά στις γιορτινές εκδηλώσεις και υποχρεώσεις. Παρ' όλα αυτά, είναι ενδιαφέρον να προσέξουμε κάποια μοτίβα συμπεριφοράς, καθώς μπλοκάρουν την δυνατότητα μας για Χαρά. Και ναι, τι θα ήταν καταλληλότερο από το να μιλήσουμε αυτή την περίοδο για την Αφθονία;

Η Αφθονία είναι ένα από τα αγαπημένα μου θέματα, καθώς, όταν κατακτάς το αίσθημα της αφθονίας, είσαι έτοιμος να καταλάβεις τον κόσμο. Τίποτα δεν είναι αδύνατο, αν αισθάνεσαι ικανοποιημένος και έτοιμος να εστιάσεις στην εξέλιξη, στην διεύρυνση, στην ανάπτυξή σου. 

Συνεχίστε την ανάγνωση
770 Hits

Νέα εκπαιδευτική περίοδος για coaching

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που σας ενημερώνουμε ότι το ετήσιο ταξίδι της Ακαδημίας True-me® Breakthrough Coaching Academy ξεκινά εκ νέο

Προετοιμαζόμαστε να ξεκινήσουμε με τους νέους μαθητές μια περίοδο μεταμόρφωσης, βήμα προς βήμα, ώστε να γίνουν οι καλύτεροι προπονητές (Coaches) που μπορούν να είναι και να είναι σε θέση να υποστηρίξουν άλλους να επεκταθούν πέρα από τις τρέχουσες προσδοκίες τους και να επιτύχουν τους πιο αξιόλογους στόχους τους. 

Συνεχίστε την ανάγνωση
251 Hits

Θέλετε αληθινή αλλαγή στη ζωή σας ή την καριέρα σας; Τότε βρίσκεστε στο σωστό μέρος

change

4 λόγοι για να γίνετε ένας προπονητής της True-me® Breakthrough Coaching Academy

Συνεχίστε την ανάγνωση
303 Hits

Η Xαρά ζει στα απλούστερα πράγματα

joy

 

Η χαρά είναι ένα από τoυς πολύ αγαπημένους λόγους που μου αρέσει που είμαι ζωντανή. Η χαρά είναι σε σύμπνοια με κάθε κύτταρο στο σώμα μας, επειδή είναι η αρχική μας κατάσταση, αυτό που δημιουργηθήκαμε για να αισθανόμαστε και να ζούμε. Πιστεύω ότι -πιθανά- είναι η αγαπημένη όλων των ανθρώπων. Απλά δεν έχουν δώσει αυτό το όνομα σε πολλά πράγματα που βιώνουν.

Συνεχίστε την ανάγνωση
1771 Hits

ΔΕΙΧΝΕΤΕ ΑΛΗΘΙΝΗ ΑΓΑΠΗ ΠΡΟΣ ΕΑΥΤΟΝ; ΚΑΝΤΕ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ!

love


Είμαι λίγο εργασιομανής. Εντάξει, αυτό θα μπορούσε να είναι μια υποτίμηση της κατάστασης. Είμαι διά βίου σκληρή εργάτρια και το να είμαι απασχολημένη είναι μια συνήθεια εξίσου εθιστική όπως και ένα ναρκωτικό.

Συνεχίστε την ανάγνωση
761 Hits

ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΕΣΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΥ ΟΡΑΜΑΤΙΣΜΟΥ

Ο δημιουργικός οραματισμός είναι μια εξαιρετική μέθοδος, που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στην επιστημονική κοινότητα, εξαιτίας της ευκολίας στην εφαρμογή της, την ευρεία προσβασιμότητα και διαθεσιμότητα που έχει ο καθένας μας και φυσικά την αμεσότητα στα αποτελέσματα. Επιπλέον μπορεί να αποδειχθεί πολύ ευχάριστη, ακόμα και διασκεδαστική διαδικασία.

Picture1

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΟΡΑΜΑΤΙΣΜΟΣ

Δημιουργικός οραματισμός είναι η μέθοδος στην οποία χρησιμοποιώντας τη φαντασία σου για να διαμορφώσεις αυτό που σε ενδιαφέρει να βιώσεις, να δημιουργήσεις οικειότητα με αυτή την εμπειρία και σταδιακά να την προσελκύσεις. Με την τεχνική αυτή προσανατολίζεται ο εγκέφαλος (συνειδητό και υποσυνείδητο) προς τις επιδιώξεις σου και τα όνειρά σου, ακόμα και αν αυτά σου φαίνονται ανέφικτα την παρούσα στιγμή. Ουσιαστικά στέλνεις μηνύματα στο μυαλό σου, καθορίζοντας με σαφήνεια ποιοι είναι οι στόχοι και οι επιδιώξεις σου και με αυτόν τον τρόπο κινητοποιείς τους μηχανισμούς, που απαιτούνται για την αναγνώριση ευκαιριών και διαμόρφωση συμπεριφορών, που θα οδηγήσουν στην επίτευξη των στόχων.

ΠΟΥ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ;

Όπως έχει αποδειχθεί από την επιστημονική κοινότητα, τα πάντα στο σύμπαν είναι ενέργεια και όλα περιβάλλονται από ένα μαγνητικό πεδίο. Οι σκέψεις και τα συναισθήματα όλων μας έχουν και αυτά τη δική τους μαγνητική ενέργεια και έλκουν ενέργειες ίδιας ποιότητας και δόνησης.

Συχνά χρησιμοποιούμε την φράση «ό,τι σπείρεις, θα θερίσεις», που δηλώνει την ουσία αυτών των διαδικασιών του σύμπαντος, αλλά πολλοί από μας δεν τις είχαμε συνειδητοποιήσει με το νόημα που εκφράζεται εδώ. Το μήνυμα είναι πολύ απλό: στη ζωή μας προσελκύουμε εκείνα που σκεφτόμαστε περισσότερο, εκείνα στα οποία πιστεύουμε περισσότερο, είτε είναι θετικά είτε όχι. Αυτό σημαίνει ότι προσελκύουμε και εκείνα που φοβόμαστε και θέλουμε να αποφύγουμε περισσότερο, αφού τα μεγεθύνουμε και τα ενδυναμώνουμε, με την ενέργεια που τους προσθέτει η συνεχής προσήλωσή μας σε αυτά.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ;

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η διαδικασία του δημιουργικού οραματισμού επιτελείται σε βαθιά επίπεδα συνειδητότητας. Το να ονειρευόμαστε και να σκεφτόμαστε θετικά είναι θεμιτό και αποτελεί την αρχική κίνηση σε μια πορεία αλλαγής και εξέλιξης. Αλλά δεν αρκεί. Ο δημιουργικός οραματισμός περιλαμβάνει την αναζήτηση, την ανακάλυψη και την αλλαγή της προσέγγισης και της στάσης μας απέναντι στη ζωή. Είναι μια ακόμα δήλωση ότι αναλαμβάνουμε την ευθύνη της ζωής μας και για αυτό η εφαρμογή του μπορεί να μας οδηγήσει σε βαθειά και ουσιαστική εξέλιξη και ανάπτυξη.

Στη διαδικασία του οραματισμού επιδιώκεται η είσοδος και διατήρηση του ατόμου σε μία κατάσταση χαλάρωσης, διότι από μία τέτοια θέση, ο ρυθμός των εγκεφαλικών κυμμάτων αλλάζει και γίνεται πιο αργός και πιο βαθύς. Αυτό το επίπεδο των εγκεφαλικών κυμμάτων λέγεται επίπεδο Α.

Το επίπεδο Α είναι μία πολύ υγιής κατάσταση του συνειδητού, στην οποία μπορείς να αλλάξεις ή και να δημιουργήσεις τη δική σου πραγματικότητα. Το μυαλό δεν έχει τη δυνατότητα να ξεχωρίζει αν κάτι συμβαίνει στο περιβάλλον σου ή αν το φαντάζεσαι, οπότε μπαίνοντας σε μία διαδικασία οραματισμού μπορείς να προκαλέσεις στον εαυτό σου τις σκέψεις, τα συναισθήματα και κατά συνέπεια τη δόνηση που επιθυμείς και με αυτό τον τρόπο να προσελκύσεις περισσότερο από αυτή.

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΥ ΜΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΟΡΑΜΑΤΙΣΜΟ

Υπάρχουν 2 διαφορετικοί τρόποι δημιουργικού οραματισμού, ο δεικτικός, καθοδηγούμενος οραματισμός, στον οποίον δεχόμαστε καθοδήγηση στη δημιουργία εσωτερικών αναπαραστάσεων (εικόνων, ήχων, μυρωδιών κ.λπ.) και ο ενεργητικός οραματισμός στον οποίο εμείς δημιουργούμε εσωτερικές αναπαραστάσεις που αντανακλούν αυτά που επιθυμούμε να βιώσουμε.

Δεν οραματίζονται όλοι οι άνθρωποι με τον ίδιο τρόπο: άλλοι βλέπουν καθαρές εικόνες, άλλοι τις σκέπτονται ή έχουν την εντύπωση πως τις αισθάνονται. Δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος. Όποιος και αν είναι ο δικός σου τρόπος, αυτός είναι σωστός για ‘σένα και με αυτόν τον τρόπο μπορείς να επιτύχεις τα αποτελέσματα που επιδιώκεις. Πρέπει να γνωρίζεις ότι η διαδικασία είναι απόλυτα ασφαλής καθώς τίποτα δεν μπορεί να γίνει, που θα είναι λάθος για ‘σένα, αφού είναι μία διαδικασία που εσύ πραγματοποιείς και εσύ ελέγχεις, χρησιμοποιώντας τις ικανότητες της διάνοιάς σου. Είσαι απόλυτα ασφαλής.

Οι οραματισμοί απευθύνονται στο βαθύτερο εγώ μας, γι' αυτό και πάντα αναφέρονται στο πρώτο πρόσωπο. Και όπως με όλα τα πράγματα, η εξάσκηση θα δημιουργήσει εξοικείωση και άνεση στη χρήση τους.

Επίλεξε όποιο διαλογισμό ταιριάζει στο σημερινό προβληματισμό ή τους στόχους σου και επανάλαβέ τον κάθε μέρα με συνέπεια, τουλάχιστον για μία εβδομάδα. Αφέσου στο ταξίδι που σου προσφέρει και παρατήρησε τον εαυτό σου καθώς μπαίνει σιγά-σιγά σε ένα άλλο πεδίο δόνησης. Σύντομα θα δεις τα συναισθήματά σου να αλλάζουν, θα είσαι πιο θετικός και πιο ενεργοποιημένος να λάβεις τη δράση, που θα σε φέρει στο μονοπάτι που έχεις επιλέξει.

Συνεχίστε την ανάγνωση
1432 Hits

ΔΙΔΑΞΤΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΠΩΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΟΥΧΟΙ!

kidsfinance

Αν αρχίσατε να διαβάζετε αυτό το άρθρο, συγχαρητήρια. Έχετε αποδείξει ότι θέλετε τα παιδιά σας να έχουν μια θαυμάσια ζωή – σε οικονομικούς όρους - και θέλετε να αναλάβετε δράση για να βοηθήσετε. Για να συμβεί αυτό, όμως, πρέπει τα παιδιά να διδαχθούν μερικά πράγματα σχετικά με την νοοτροπία, τις πεποιθήσεις και την πρακτική χειρισμού των χρημάτων τους που θα τα οδηγήσει στο αποτέλεσμα που ζητούν.

Συνεχίστε την ανάγνωση
734 Hits

Αποκαλυπτικές, ενδυναμωτικές ερωτήσεις που θα μεταμορφώσουν την ζωή σας!

lifechanging

Εάν νιώθετε ότι αξίζετε κάτι περισσότερο από την ζωή που τώρα ζείτε, αυτό το άρθρο έχει γραφτεί για εσάς και οι ερωτήσεις που θα σας δώσω θα σας βοηθήσουν να ανοίξετε ένα δρόμο δυνατοτήτων και να δείτε τα πράγματα από διαφορετική προοπτική.

Συνεχίστε την ανάγνωση
2496 Hits

Συνδεθείτε μαζί μας

Τα δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα αποτελούν ένα χώρο ενημέρωσης και μοιράσματος πληροφοριών και εμπειριών. Συνδεθείτε μαζί μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα μελλοντικά μας σεμινάρια, νέα άρθρα και δωρεάν συμβουλές.

Ειδικά πακέτα Σεμιναρίων

Η εταιρία μας διαθέτει την εμπειρία και το έμψυχο δυναμικό για εκπαιδευτικά-σεμιναριακά πακέτα κατά παραγγελία (custom). Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.